sunnuntai 20. kesäkuuta 2010

Irti arjesta

Kännykät ja internet kuuluu nykyään lähes kaikkien päivittäiseen elämään. Yhä nuoremmat eivät enään muuta teekkään kuin koneella istu. Ennen (kuten silloin kuin olin jotain kuusi vuotta ja nuorempi) lapset kävivät ovella kysymässä voiko toinen tulla hänen kanssaan leikkimään. Jos ei ovinut käveltiin joko kotia tai seuraavalle kaverille. joskus saattoi vielä käydä niin hassusti, että molemmat olivat lähteneet kysymään toisiaan, mutta eri reittejä. Nykyään otetaan kännykkä, avataan se ja valitaan oikea numero. Puhelu kestää lyhimmillään 10 sekuntia. Siihen kuuluu seuraavat lauseet:
Henkilö A: A.
Henkilö B: B. Voiksää olla?
Henkilö A: Joo/En.
Henkilö B: Okei.
( ja jos vastaus oli myönteinen)
Henkilö B: Tuunko mää teille vai tuuksää meille vai miten tehää?
Henkilö A: En tiiä. Ihan sama. Mää tuun vaikka teille./ Tuu sää vaikka meille.
Henkilö B: Okei nähään kohta.
Henkilö A: Joo moikka.
Henkilö B: Moikka.

Vanhenmiten puhelin on elintärkeä. Suurin osa yläkoulu ikäisistä ei osaa edes kuvitella elämää ilman kyseistä kapinetta. Sillä laitellaan tekstiviestejä melkeen kokoajan, sillä saa soitettua kenelle vain milloin vain. Ketään ei nähdä ilman joko pitkähköä puhelua tai montaa tekstiviestiä, ihmisten kommunikointi kutistuu puhelimen kautta toimiseen. Internetin kautta sitten viestitellään messengerin ja facebookin kautta, jutellaan keskustelupalstoilla, kuunnellaan musiikkia, tutustutaan ihmisiin ja niin edelleen.

Itselleni ei tee tiukkaa sammuttaa puhelin ja antaa tietokoneen olla kiinni koko päivän. Tai edes koko viikonlopun. Itse asiassa aukaisin puhelimen ja tietokoneen ensimmäistä kertaa melkein kahteen vuorokauteen. Harrastan tätä usein. Mökillä ei ole niin väliä, onko se puhelin auki vai kiinni, internettiin ei ole pakko pääästä ja samapa tuo jos jollakulla olisi asiaa. En ole riippuvainen mistään tai kestään. Jos jollakulla on oikeasti tärkeää asiaa, tulkoon kertomaan tai odottakoon. Ehtii sitä myöhemminkin.

HAASTE: Olkaa edes yksi päivä irti arjesta. Sammuttakaa puhelimet ja tietokoneet. Kokeilkaa onnistettuko ja montako viestiä teille on tullut. Minulle tuli yksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti